Kahve Derisi: Nespresso ve Zèta, Kahveyi Dönüştürerek “Re:Ground” Spor Ayakkabıyı Yaratıyor

5/5 - (1 vote)

Sıfır atık deri üreticisi Zèta, Nestlé Group’un işlettiği Nespresso ile iş birliği yaparak, geri dönüştürülmüş kahve telvelerinden oluşan bir spor ayakkabı koleksiyonu yarattı.

Eylül 2020’de Portekiz’de kurulan sıfır atık moda girişimi, geri dönüştürülmüş kağıt ve organik üzüm atıklarından yapılan spor ayakkabılara odaklanan bir ayakkabı üreticisi olarak yola çıktı. Ocak 2021’de LinkedIn’de Nespresso CEO’su Guillaume Le Cunff’tan “Peki ya kahve?” diye soran bir mesaj aldıktan sonra Babin, piyasada ticari olarak kahve derisinin bulunmadığını fark etti ve spor ayakkabıya dönüştürülebilecek yeni bir kahve malzemesi icat etmek için ilham aldı.

Re:Ground

Zèta tarafından sınırla sayıda sunulan kahve ayakkabı serisi Re:Ground, %80 geri dönüştürülmüş ve başka amaçlarla kullanılmış malzemelerden üretilmiş ve sıfır atık, eko-tasarım ve Fransız zarafeti fikirlerinden ilham aldı. Şirketin beyanına göre kapsül spor ayakkabı serisi, her bir çift ayakkabıda 12 espresso değerinde geri dönüştürülmüş Nespresso kahve telvesi içeriyor.

Karbon ayak izini azaltmak için Zèta, üretim tesisine yakın olan yalnızca Avrupalı tedarikçilerle çalışmaya kendini adamış. Böylece, Avrupa’daki Nespresso geri dönüşüm tesislerinden gelen kullanılmış kahve telvesi, Portekiz’de vegan kahve derisi yapmak için kullanılmaktadır. Bu tesislerde kullanılmış kahve telveleri ayıklanarak alüminyum kapsüllerden ayrıştırılıyor.

Nestlé’nin yan kuruluşu Nespresso’nun sürdürülebilirlik çabaları genellikle tartışmalı olarak görülse de şirket, merkezi odak noktasının sürdürülebilir kahve üretimine doğru ilerlemek ve tüketicileri sürdürülebilir tüketimin önemine çekmek olduğunu iddia ediyor.

“Artık sadece sürdürülebilir malzemeleri veya doğal kaynakları kullanamayız. Kullanabileceğimiz fazlasıyla atık malzeme var. Fikrimiz, atıklara başka bir hayat vermek ve yenilik, estetik ve dayanıklılığı birleştirerek yeni bir ürün yaratmaktı,” diye bitiriyor Babin.

Kahveden Yapılan Deri

Dünyanın en büyük kahve şirketlerinden biri olan Nespresso, kahve derisinin gelecekte deriye potansiyel bir alternatif olacağını gören tek uluslararası şirket değil.
2021’de Alman Volkswagen Grubu, araç içleri için yeni nesil ekolojik malzemeler üzerinde çalışacağını duyurdu.

Otomobil üreticisi, hayvansal olmayan malzemeler kullanmaya kararlı ve şu anda kahve derisini optimize etmeye çalışıyor ve şunu belirtiyor: “Volkswagen şimdi kahve derisinin Volkswagen’in malzemeleri için belirlediği katı kalite kriterlerini karşılayıp karşılamadığını test ediyor.”

Kaynak: https://vegconomist.com/fashion-design-and-beauty/leather-alternatives/sneakers-made-from-upcycled-coffee-grounds/

Bu içeriği paylaş!
Veganİstasyon

About Veganİstasyon

Veganİstasyon yönetici hesabıdır.

View all posts by Veganİstasyon →

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir