MCDONALD’S’IN YENİ MCPLANT BURGERİ: VEGAN ZAFER Mİ YOKSA GREENWASHING Mİ?

mc donalds vegan burger
5/5 - (1 vote)

McDonald’s’ın merakla beklenen bitki bazlı burgeri McPlant için yorumlar kafa karıştırdı.

Veganlar, fast-food zincirine, vegan seçenekleri oldukça az olduğu için etsiz harekete katılmaları konusunda yıllardır baskı yapıyor.

“McDonald’s iklim değişikliğini ne zaman ciddiye alacak ve vegan burgerleri piyasaya sürecek?” diye Twitter’da bir kullanıcı soruyor.

Sertifikalı vegan burger, bu ayın sonundan itibaren seçkin mağazalarda sunulacak; Beyond Meat köftesine sahip olacak ve kendi özel vegan sosu ve peynirini içerecek.

Küresel zincir, McPlant’ı geliştirmek için üç yıl harcadı ve hatta Vegetarian Society tarafından vegan olarak akredite edildi.

Burgerin fiyatı, ünlü Big Mac ile aynı olacak şekilde ayarlandı ve diğer et ve süt ürünlerinden ayrı olarak pişirilecek ve çapraz bulaşma olmayacak. Bu, tüm rakipleri için söylenemeyecek bir şey.

Çapraz Bulaşma Sorunu

Diğer bazı zincirler daha önceden kendi etsiz burgerlerini piyasaya sürdüler, ancak ‘vegan’ olma özellikleriyle ilgili sorunlarla karşılaştılar.

Burger King, geçen yıl ilk etsiz burgeri olan bitkisel Whopper’ı piyasaya sürdü. Ancak bu özel burgerde büyük bir sorun vardı. Fast food zinciri, soya bazlı köfteyi et burgeriyle aynı ızgarada pişiriyor ve çapraz bulaşmaya neden oluyor, bu nedenle vegan veya vejetaryen olarak etiketlenemiyor veya akredite edilemiyor. Şimdi, sıkı pişirme prosedürlerini izleyen yeni sertifikalı seçenek olan Vegan Royale’i piyasaya sürdüler.

Tüketiciler Ne Düşünüyor?

 McDonald’s’ın yeni burgeriyle ilgili farklı tüketici görüşleri var. Sosyal medya kullanıcıları tadı hakkında yorumlar yaptı, şirketi greenwashing* ile suçladı ve veganların ve vejetaryenlerin et ikameleriyle ilgilenip ilgilenmediğini sorguladı.

Ancak, burgeri daha önce deneyen müşteriler etkilenmiş görünüyor.

Twitter’da bir kullanıcı, “Bugün Mcplant’ı denedim ve gerçekten beğendim” dedi.

“Greenwashing hayranı değilim ama serbest piyasa ekonomisinde yaşıyoruz, bu nedenle daha az et tüketimine doğru atılan her adım daha iyi. Umarım işe yarar ve git gide daha fazla insanı et seçeneklerinden vazgeçmeye teşvik eder.” diye yazdı Aneesa Admed.

Diğerleri yeni burgere tamamen karşıydı, “Bu fast food ve McDonald’s’tan geliyor, kesinlikle yemem.”.

McDonald’s, çevreye etkileri nedeniyle yıllardır incelemeye tabi tutuluyor. Geçmişten bu yana, markanın orman tahribi, palm yağı kullanımı, sığır eti üretimi ve büyükbaş hayvan çiftlikleri devasa karbon ayak izini besledi.

Mcdonald’s’ın Sığır Eti Üretimi Çevreyi Nasıl Etkiler?

 Fast food zinciri, dünyadaki en büyük sığır eti alıcılarından biridir. Her yıl yaklaşık 1,6 milyar pound sığır etinin şirketin karbon ayak izinin yüzde 29’una katkıda bulunduğu The Counter tarafından bildirildi.

Ama o kadar da kötü değil. 2018’de fast-food zinciri, sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltmak için bilime dayalı hedefler belirleyen ilk küresel restoran şirketi oldu.

Mevcut hedef, 2030 yılına kadar restoranları ve ofisleriyle ilgili emisyonlarını yüzde 36 azaltmak. Bu, bir yıl boyunca 32 milyon arabayı kullanımdan çıkarmaya veya 3,8 milyar ağaç dikip 10 yıl boyunca büyümeye bırakmaya eşdeğer.

McDonald’s bu hedeflere çeşitli şekillerde ulaşmayı planlıyor. En önemlisi, 2025 yılına kadar ambalajlarını sürdürülebilir bir şekilde tedarik etmeyi hedefliyor ve sığır eti gibi yüksek karbonlu içeriklerin tedarikini değerlendirecekler.

*Greenwashing için bkz:  https://www.veganistasyon.com/blog/greenwashing-nedir/

Kaynak: https://www.euronews.com/green/2021/09/26/the-new-mcdonald-s-mcplant-burger-a-vegan-victory-or-just-more-greenwashing

Bu içeriği paylaş!
Veganİstasyon

About Veganİstasyon

Veganİstasyon yazar hesabıdır.

View all posts by Veganİstasyon →

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir