ŞARAP VEGAN MI? HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

5/5 - (1 vote)

Zahmetsizce bardağa dökülen bir şişe şarabın gıcırtısı, dünya çapında milyonlarca insanın ruhunda yankılanan bir sestir. Ama şarap vegan mı?

Şarap yapımı geleneksel olarak, istenmeyen partikülleri filtrelemek için jelatin ve balık keseleri gibi hayvansal kaynaklı bileşenlerin kullanılmasını içerir. Artık piyasada daha fazla vegan şarap var ama nereden başlamalı?

Şarap Üretimi

Şarap, asmadan taze koparılmış olgun üzümlerden yapılır. Ardından, üretim süreci başlar:

Üzüm ezilir ve preslenir;

Fermantasyon, şekerin alkole dönüşmesine izin vermeye başlar;

Sıvı berraklaştırılır ve varillere aktarılır;

Filtrasyon daha sonra gerçekleşir, bu yaygın ancak gerekli değildir;

Şarap ya hemen şişelenir ya da fıçıda yıllandırılır.

Öyleyse, bu adımlara dayanarak şarap vegan gibi görünüyor, öyle değil mi?

Müşterilere genellikle söylenmeyen şey, şarap yapım sürecinin genellikle kan, balık keseleri, jelatin, yumurta ve süt proteini dahil olmak üzere çeşitli hayvan türevli bileşenleri içerdiğidir. Daha da önemlisi, bu gerçekleştiğinde filtreleme sırasındadır.

Gerçekten Şarapta Ne Var?

Şarap yapım sürecinin hayvansal ürünleri kullanan birkaç bölümü vardır, yani çok sayıda şarap – kırmızı, beyaz ve roze – vegan değildir.

NikkiVegan olarak da bilinen vegan YouTube somelyeri Nicole Vranjican’a göre, hayvansal ürünler berraklaştırma sırasında yaygın olarak kullanılıyor. Vranjican, üzümlerden elde edilen mayanın, üzümlerin içindeki şekerle beslendiğini, bu da inceltmenin gerçekleştiği zaman olduğunu söylüyor.

“Ölü mayayı toplamak için genellikle yumurta akı veya balık keseleri kullanılır. Ancak bunu yapmanın vegan dostu yolları da var,” dedi Vranjican, Plant Based News’e.

“Bentonit kili kullanmak buna bir örnektir ve birçok şarap üreticisi bu vegan dostu malzemeleri vegan bir ürün yaratmakla ilgisi olmayan nedenlerle kullanır.”

Şarapta Hayvansal Ürünler

Yumurta, kazein, jelatin ve balık tutkalı yaygın olarak kullanılan şarap inceltici maddelerdir. Şişelenmeden önce çıkarıldıkları için etiketlenmeleri gerekmez.

Bristol merkezli şarap uzmanı ve Vegan Wine Box’ı işleten vegan Emma Stowell, şarap dünyasında hayvan bazlı inceltici maddelerin kullanımının tartışıldığını söylüyor. Sürecin tipik olarak şarapları hoş olmayan aroma ve tatlardan kurtardığını söylüyor.

Hayvan bazlı inceltici maddeler şunları içerir:

Yumurta beyazı, kazein, jelatin, balık tutkalı.

Kaynak: https://plantbasednews.org/lifestyle/is-wine-vegan/

NOT: Benzer işlemler bira ve meyve sularında da yapılır. Türkiye’deki vegan şarap ve diğer vegan içecekler listesine bu linkten ulaşabilirsiniz :

Vegan şarap ve içecekler listesi

Bu içeriği paylaş!
Veganİstasyon

About Veganİstasyon

Veganİstasyon yazar hesabıdır.

View all posts by Veganİstasyon →

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir