Hareket Ağacı

5/5 - (1 vote)

Selam Veganistasyon okurları. Ben Kerem Daşçıkaran (VegAntrenor)

Artık ben de bu platformdayım ve Veganistasyon sayesinde tek noktadan vegan/vegan olmayı düşünen herkesle tek bir çatı altında buluşmak çok keyif verici.
İlk paylaşımımı hareket kavramına ayırmak istedim. Hareketi daha geniş bir boyutta düşünmek adına bir girizgah olacak nitelikte genel bir paylaşım hazırladım. Keyifli okumalar.🙌

Hareket Ağacı

Bedenin her parçası bir ağaç gibi birbiriyle bağlantılı. Zincir gibi.

Halkalar birbirinin ucuna eklenerek bir bütünü oluşturuyor. Nefesle başlayıp sırasıyla karmaşık hareketlerin birbiri ardına eklenmesiyle bir hareket dizisi oluşturuyoruz.

Uzun yıllar spor yaptığı halde vücut hareketliliğinde ve stabilizasyonunda sorun yaşayanlar ya da beceri geliştirirken, yeni bir teknik öğrenirken zorluk yaşayanlar, sakatlıktan başı eksik olmayanlar, kas ağrıları yorgunluk ve eklem ağrılarıyla mücadele edenler hareket ağacının orta kısmından başladıkları için ve temel beceri gelişimini ihmal ettikleri için bu problemleri yaşıyor. Ne kadar ilerlersen ilerle ağacın köklerine sıkça çalışmalarında ve günlük hayatında yer vermelisin.

Kökler ne kadar sağlam olursa dallar da aynı şekilde sağlam olur ve kırılmaz. Bazen sadece yürümeli ya da koşmalısın. Bazen ise bir eşyayı yerden doğru kaldırmayı öğrenmeli veya taşıyabilmelisin. Her türlü durumla mücadele edebilmeyi ve bedenini doğru kullanmayı bilmelisin. Sert bir dal gibi değil adeta bir bambu gibi olmalısın.

Hareket becerisi sadece yapılan branşta en doğru tekniğe ulaşana kadar çalışmak değil.

Eğer iyi bir tırmanış becerisi geliştirmek istiyorsan koşu mekaniğini, ağırlık kaldırma prensiplerini, bedeni yatay ve dikey eksende istenilen biçimde hareket ettirmeyi öğrenmelisin.

Sadece tek bir yeteneğe veya tek bir biyomotor özelliğe ağırlık vermek onun potansiyeline ulaşmasını engelleyebilir. Çünkü diğer biyomotor özellikler yeterince gelişmediyse denge bir süre sonra bozulacak ve ilerleyemediğini fark edeceksin.

Örnek vermek gerekirse aerobik sistemde çalışmalısın ki (koşu, bisiklet vs.) kuvvet antrenmanlarında toparlanmana katkı sağlasın.
Kuvvet çalışmalarında aynı ağırlıkta tekrar sayılarını artırmaya çalışmalısın ki dayanıklılığın da gelişebilsin.
Omurgan yeterli esneklikte ve kuvvette olmalı ki imkansız dediğin o hareketlerin aslında yapılabilir olduğunu fark edebilesin.

Koordinasyonunu iyileştir ki dinamik sıralı hareketleri kolaylıkla yapabiliyor hale gel. Tüm bunlar zinciri doğru ve sağlıklı oluşturmaktan geçiyor.

Tüm bu zinciri doğru nefesle başlayıp beden farkındalığını kademeli olarak geliştirerek oluşturabiliyoruz.
Beden, bir bütün olarak hareket etmeye programlanmış şekilde kodları yazılmış halde. Şifreleri, düğümleri ve tüm engelleri ortadan kaldırmanın yolu hareket.

Nefesle başla ve harekete geç!

Bu içeriği paylaş!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir