SÜRDÜRÜLEBİLİR VE ETİK MODA NEDİR?

5/5 - (2 votes)

Bu terimlerden birini duydunuz mu: Etik moda, sürdürülebilir moda, yavaş moda? Bazılarınız bu terimlere pek aşina olmayabilir fakat bazılarınız da onları duymaktan neredeyse bıkmış olabilir. Peki etik moda nedir ve sürdürülebilir moda veya yavaş modadan farkı nedir?

Bu terimlerin hepsi oldukça benzerdir, ancak insanlar bunların ne anlama geldiği konusunda çok farklı görüşlere sahip olabilirler. Çoğu kişi, kıyafetlerimiz ve modanın insanlar ve gezegen üzerindeki etkisi hakkında yeni bir düşünme biçimi şeklinde tanımlar.

Sürdürülebilir Moda Ve Etik Moda Nedir?

Biz bunu 3 aşağıdaki 3 ana başlığa göre değerlendirdik ve sürdürülebilir moda, etik moda ve yavaş modanın ne anlama geldiğini açıkladık.

Sosyal Fayda

Gezegen Dostu

Hayvansal Kullanımı Olmayan

Sosyal Fayda

Etik moda, giyim endüstrisini mümkün kılmak için perde arkasında çalışan sayısız işçiyi hesaba katar, kumaşları yetiştiren çiftçilerden parçaları bir araya getiren hazır giyim işçilerine kadar. Bazı markalar sosyal fayda yarattıklarını söylüyorlar fakat bununla ilgili aksiyon almıyorlar.

Bizim için bu, herhangi bir markanın kamusal imajından çok daha derine iniyor. Sosyal fayda; adil ücretler, adil ticari sertifikalar ve iyi çalışma koşullarına erişim anlamına geliyor. Bu, bir marka için kâr ve satış artışının dışında, markayı mümkün kılan insanların büyümesine yönelik daha büyük bir amaç gösteriyor.

Gezegen Dostu

Moda sektörünün dünyayı en çok kirleten ikinci sektör olduğunu biliyor muydunuz? (1. sırada Petrol ve Gaz var.) Bu kimsenin istemediği bir gümüş madalya.

İnsanların çoğu sürdürülebilir modanın çevre hakkında olduğunu düşünür. Bence de öyle. Gezegen derken su, toprak ve iklim gibi dünyevi her şeyi kastediyoruz.

Bazılarınız modal* veya tencel** kullanan etik moda markalarını veya organik pamuk veya bambu gibi organik malzemeleri duymuş olabilirsiniz. Bu malzemeleri yetiştirmek için çok daha az su kullanılır ve çiftlik arazisine püskürtülen zararlı kimyasallar kullanılmaz.

Duymuş olabileceğiniz bir diğer akım ise Yavaş Moda. Yavaş Moda, Hızlı Moda’nın tam tersiyse Hızlı moda, İngiliz hava durumunun değiştiği hızda kıyafet alıp fırlatmaktır. O zaman Yavaş Moda, kıyafetlerimizi daha uzun süre kullanmak ve onlara iyi bakmaktır (ve daha az üretmektir!).

Yeni moda parçalar yapmak için eski kumaşları yeniden kullanan birçok yenilikçi etik giyim markası var. Bazı giyim markaları bu ileri dönüştürülmüş ve geri dönüştürülmüş parçalarla harika şeyler yapıyor. Bazıları okyanusların plastik atıklarından sürdürülebilir mayolar yapıyor.

Eminim birçoğunuz Vintage’ı da duymuşsunuzdur, bu halihazırda yapılmış giysileri kullandığı için aynı zamanda Yavaş Moda akımının bir parçasıdır, bu nedenle ekstradan hammadde kullanması gerekmez.

Ayrıca, markaların kullanılan ürünleri geri alma (ve dönüştürme) uygulamalarının da sektörü döngüsel ekonomiye taşıdığını da görüyoruz.

*Modal, öncelikle iç giyim ve pijama gibi giysilerde ve çarşaf ve havlu gibi ev tekstilinde kullanılan kayın ağacından elde edilen yarı sentetik bir kumaştır.

** Tencel, odundan genellikle okaliptüs, kayın, huş ve ladin ağaçlarından elde edilen doğal bir elyaftır.

Hayvanlara Zarar Vermeyen (Cruelty Free)

Bu ‘Giysiler hayvanlara nasıl zarar verebilir?’ diye düşünen bazılarını şok edebilir. Geçmişi biraz deşmek, büyükannenizin size 3 yıl önce satın aldığı ve ıvır zıvır çekmecenize atılmış eski yılan derisi kemeri hatırlatabilir; utanılacak bir şey yok, hepimizin bir ıvır zıvır çekmecesi var.

Moda endüstrisinde hayvanlar çeşitli şekillerde zarar görebilir. Birinden yukarıda bahsettik, deri. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre, yılda 300.000 tonun üzerinde keçi derisi üretiyoruz.

Sürdürülebilir Moda Neden Önemli?

İnsanlar, Dünya sınırsız bir kaynakmış gibi talihsiz bir davranış eğilime sahipler. Öyle değil. Bilim adamları, İklim Değişikliğinin etkileri konusunda defalarca uyardılar, ancak hızlı moda her zamankinden daha da hızlı. Modanın en büyük kirleticilerden biri olmasıyla birlikte, sürdürülebilir moda, Dünya’nın yıkımına karşı mücadelede olumlu bir etki yaratma potansiyeline sahip. Sürdürülebilir Moda, su, kimyasal madde, enerji tüketimi ve çöp sahalarının aşırı taşmasını azaltmada önemlidir. Çevre, insanlar ve hayvanlar üzerindeki etkimizi azaltmamıza yardımcı olabilir.

Kaynak: https://compareethics.com/what-is-ethical-fashion

Bu içeriği paylaş!
Veganİstasyon

About Veganİstasyon

Veganİstasyon yazar hesabıdır.

View all posts by Veganİstasyon →

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir