Neden Tüm Temizlik Ürünleri Vegan Değil?

5/5 - (2 votes)

Veganlık denince akla yalnızca beslenme gelmemeli, ne yazık ki hala birçok alanda hayvan sömürüsüne devam edilmekte ve alaka kuramadığımız noktalarda/ ürünlerde bile hayvansal içerikler kullanılmaktadır.
Bu yazımızda temizlik ürünlerini inceliyor, neden tüm temizlik ürünlerinin vegan olmadığına göz atıyoruz. Ayrıca temizlik ürünleri satın alırken dikkat etmemiz gereken içeriklere dair de ipuçları sunuyoruz.

Neden tüm temizlik ürünleri vegan değil?

Temizlik ürünleri ve deterjanlarda hayvansal yağlar; süt, yumurta, dokudan elde edilen içerikler veya balmumu bulunabiliyor.
Belirtilen içeriklere dikkat etmekle birlikte fırça kıllarının hayvan kıllarından yapılmamış olmasını da gözden kaçırmamak gerekir.
Ayrıca çoğu temizlik ürününün içeriği de rutin olarak hayvanlar üzerinde test edildiğinden, bu ürünler vegan sayılmıyor.

Temizlik ürünlerinde hangi hayvansal maddeler bulunur?

Detaylandırmak gerekirse, temizlik ürünlerinde hayvanlardan elde edilmiş olabilecek yaygın bileşenler şunlardır:
• Balmumu (‘cera alba’ olarak da adlandırılabilir)
• Kaprilik asit (sütten)
• Gliserol (hayvansal yağlardan)
• Lanolin (koyun yününden)
• Lesitin (yumurta, süt veya dokudan)
• Oleyl alkoller (balıktan)
• Sterik asit (hayvansal yağlardan)
• Donyağı (sığır yağından)

İçerik listesi yukarıda belirtilen hayvansal ürünlerden herhangi birini tam olarak yazıldığı gibi içermese bile bunların türevlerini içerebilir. Birçoğunun çok sayıda farklı başlıkla birlikte gelen varyasyonları vardır. Örneğin, poligliserol, bazı poligliseriller ve gliseritler gliserolün türevleridir; bazı oletler (oleth-20 gibi), ve ocenol ise oleyl alkol türleridir.

İçeriklerin kaynağından emin olmak için internet araştırması yapabilirsin.

Peki neden bu maddeler temizlik ürünlerinde kullanılıyor?

Yukarıda sıralanan bileşenlerin çoğu vegan kaynaklardan da yapılabilir. Örneğin lesitin soya fasulyesinden, ayçiçeği çekirdeğinden veya bir dizi başka bitki bazlı üründen yapılabilir. Fakat ne yazık ki hayvansal içeriklerin ve sert kimyasalların kullanımı daha ucuz ve üretimi daha kolay olduğundan, markalar fiyat rekabeti için bunları kullanmaya devam ediyor.

Vegan temizlik ürünlerini nerede bulabilirim?

Vegan etiketi olmadıkça, temizlik ürünlerinin hayvansal içerikli olup olmadığını söylemek neredeyse imkansız. Gönül rahatlığıyla zulüm içermeyen ürünler kullanmamız için neyse ki, giderek artan vegan markalar ve bunları bulmamıza yardımcı olacak sertifikalar var.
Alışveriş yaparken Vegan Society, V-Label, PETA gibi sertifikalı ürünleri tercih edebilir, web sitemizdeki temizlik kategorisine göz atabilirsin. vegan temizlik ürünleri

Kaynaklar:
https://www.ethicalconsumer.org/home-garden/quick-guide-vegan-cleaning-products
https://nimblebabies.com/blogs/blog/are-all-cleaning-products-vegan-a-guide-to-vegan-cleaning

Bu içeriği paylaş!
Veganİstasyon

About Veganİstasyon

Veganİstasyon yönetici hesabıdır.

View all posts by Veganİstasyon →

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir